LIVE TEXT | Război în Rusia. Putin a susținut că forțele ruse au lovit 22 dintre cele 29 de ținte preconizate

LIVE TEXT | Război în Rusia. Putin a susținut că forțele ruse au lovit 22 dintre cele 29 de ținte preconizate

Putin știa că nu va fi capabil să susțină lovituri cu rachete de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp, din cauza scăderii arsenalului de rachete de înaltă precizie.

Efectele bombardamentelor. Foto: Profimedia

UPDATE 06.23 Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 14 octombrie că în prezent nu este nevoie suplimentară de noi atacuri masive împotriva Ucrainei. Putin a susținut că forțele ruse au lovit 22 dintre cele 29 de ținte preconizate și că acum există „alte sarcini” nespecificate pe care forțele ruse trebuie să le îndeplinească. Declarația lui Putin a avut drept scop probabil să atenueze reacțiile informaționale în rândul milbloggerilor pro-război care se opun limitării campaniei costisitoare de rachete; Milbloggeri ruși au lăudat în mare măsură reluarea bombardamentelor împotriva orașelor ucrainene, dar au avertizat că o campanie scurtă ar fi ineficientă. Declarația lui Putin susține evaluarea anterioară a ISW conform căreia Putin știa că nu va fi capabil să susțină lovituri cu rachete de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp, din cauza scăderii arsenalului de rachete de înaltă precizie. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a susținut pe 14 octombrie că forțele ruse au rămas cu 609 de rachete de înaltă precizie din stocul de dinainte de război de 1.844. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat loviturile cu rachete de croazieră, aviație, drone kamikaze și rachete antiaeriene împotriva infrastructurii critice ucrainene din regiunea Kiev, orașul Zaporijia, orașul Mykolaiv și alte zone din regiunea Mykolaiv pe 14 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 14 octombrie că forțele ruse au vizat elemente de comandă și control ucrainene și infrastructura energetică din regiunile Kiev și Harkov cu rachete trase de pe mare. Aceste rapoarte demonstrează un ritm mai scăzut al loviturilor decât cele 84 de lovituri cu rachete de croazieră raportate la 10 octombrie.

UPDATE 05.40 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (Linia râului Oskol-Kreminna)

Surse ruse au continuat să susțină că trupele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive în nord-estul Oblastului Harkov pe 14 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în zona Kupiansk. Un milblogger rus a susținut în mod similar că trupele ucrainene continuă să atace de-a lungul liniei Pershotravene-Kyslivka, la aproximativ 20 km est de Kupiansk.

Forțele rusești au efectuat atacuri la sol limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute la vest de Kreminna pe 14 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins un atac rusesc lângă Terny, la 16 km nord-vest de Kreminna. Surse ruse au raportat în mod similar lupte în curs în zona Terny-Torske, un milblogger susținând că Regimentul 208 de cazaci din Rusia luptă în apropiere de Terny. Milbloggeri ruși au susținut că între 35.000 și 45.000 de angajați ucraineni s-au concentrat de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și că trupele ucrainene desfășoară continuu operațiuni de recunoaștere în direcția Kreminnei.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 05.10 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în nord-vestul Oblastului Herson pe 14 octombrie pentru a-și recâștiga pozițiile pierdute. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins un atac rusesc asupra Sukhi Stavok, la 10 km sud-vest de Davydiv Brid și în apropierea râului Inhulets de-a lungul graniței Cherson-Oblast Mykolaiv. Surse ruse au raportat în mod similar că trupele ruse atacă fortărețele ucrainene din jurul Sukhyi Stavok și obțin câștiguri marginale în această zonă, deși ISW nu a observat nicio confirmare a câștigurilor rusești în buzunarul Sukhyi Stavok-Davydiv Brid. Ministerul Rusiei și alte surse ruse au susținut, de asemenea, că trupele ucrainene efectuează atacuri la sol în nordul și nord-vestul Oblastului Herson. în special spre Piatykhatky (20 km sud-est de Davydiv Brid) și Ishchenka-Bezvodne (8 km sud-est de Davydiv Brid). Un milblogger rus a susținut că trupele ucrainene își întăresc pozițiile de-a lungul liniei Osokorivka-Novooleksandrivka de-a lungul malului de vest al râului Dnipro la nord de Beryslav. Aceleași surse ruse au avertizat, de asemenea, că, acum, comandamentul ucrainean se pregătește pentru o contraofensivă la nord-vest de orașul Herson către Ternovi Pody și Pravdyne.

Oficialii militari ucraineni au menținut tăcerea operațională cu privire la acțiunile de contraofensivă ucrainene din regiunea Herson pe 14 octombrie. Imaginile și imaginile realizate de localnici oferă dovezi vizuale ale campaniei ucrainene continue de interdicție împotriva zonelor de concentrare și a activelor militare rusești la est de orașul Herson, în zona Beryslav-Nova Kakhkova. Imaginile de pe rețelele de socializare arată fum care se ridică peste Tavriisk și raionul Kakhovka (district), la aproximativ 55 km est de orașul Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a confirmat că trupele ucrainene au lovit patru poziții rusești de apărare aeriană în Beryslav și raionul Kakhkova.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 04.29 Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei - Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 14 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești lângă Bakhmut, la nord-est de Bakhmut lângă Vesele și Nova Kamianka și la sud de Bakhmut, lângă Optyne, Odradivka și Ivanhrad. Surse ruse au făcut afirmații contradictorii cu privire la faptul dacă forțele ucrainene se retrag din sau se rotesc forțele în și în jurul lui Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la vest de orașul Donețk, lângă Nevelske. Postul de știri rus RT a raportat că grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene sondajează frecvent pozițiile rusești lângă Zolotarivka, la est de Siversk, indicând că poziția rusă de lângă Bilohorivka ar putea fi vulnerabilă. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene s-au retras din pozițiile din zona Vremivka din vestul regiunii Donețk și că forțele ruse au luat poziții pe teren înalt lângă Vremivka, deși ISW nu poate verifica această afirmație.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 03.37 Efort pe Axa de Sud (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Autoritățile ruse și-au exprimat îngrijorarea din ce în ce mai mare cu privire la atacurile ucrainene împotriva liniilor logistice din spate ale Rusiei din sudul Oblastului Donețk. Administrația de ocupație Mariupol a susținut că apărarea antiaeriană rusă din raionul Primorsky a interceptat mai multe rachete care vizau zona portului Mariupol. Consilierul primarului ucrainean Mariupol, Petro Andryushchenko, a raportat că apărarea antiaeriană rusă nu a activat în raionul Primorsky sau în apropierea portului Mariupol, ci a activat în apropierea malului stâng al lui Mariupol și a districtelor Kalmius. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse intensifică măsurile de securitate și efectuează percheziții la punctele de control din Melitopol, regiunea Zaporizhia.

Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat la vest de Hulyaipole pe 14 octombrie și au continuat loviturile de rutină de artilerie în vestul Zaporizhia, Mykolaiv și Oblastele Dnipropetrovsk. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au vizat orașul Dnipro și Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, cu muniții rătăcite.

UPDATE 03.05.Autoritățile de ocupație ruse continuă să-și sporească prezența și să consolideze măsurile de securitate la Centrala Nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) pe fondul negocierilor pentru stabilirea unei zone de siguranță și protecție nucleară la centrală. Statul Major ucrainean a raportat la 14 octombrie că autoritățile ruse de ocupație au sporit prezența personalului rus la ZNPP în perioada 10-11 octombrie și folosesc uzina ca bază. Viceministrul de Interne al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kiselyov, a postat imagini de la postul rusesc Izvestia în care corespondentul a susținut că nu există vehicule militare rusești sau alte bunuri la ZNPP. Înregistrările arată, de asemenea, personalul Rosgvardia de la intrarea ZNPP efectuând verificări de identificare. O sursă rusă a declarat că autoritățile ruse cred că Ucraina nu își va ține promisiunile cu privire la înființarea unei zone de siguranță nucleară și a raportat că autoritățile de ocupație construiesc o acoperire de protecție pentru depozitarea uscată a combustibilului nuclear uzat.

UPDATE 02.41 Eforturi de mobilizare

Prezența unui număr mare de cetățeni ruși care fug de mobilizare continuă să genereze tensiuni în statele din Asia Centrală. Ministrul Muncii, Securității Sociale și Migrației din Kârgâzstan, Kudaibergen Bazarbaev, a declarat parlamentului Kârgâzstan pe 12 octombrie că 760.000 de cetățeni ruși au intrat în Kârgâzstan în 2022 și că 730.000 au plecat în alte țări. Totuși, ministrul adjunct al dezvoltării digitale, Aidarbek Mambetkadyrov, a susținut că 190.000 de cetățeni ruși au sosit în Kârgâzstan în primele nouă luni ale anului 2022, o discrepanță uriașă și inexplicabilă în statisticile oficiale ale guvernului din Kârgâzstan. Un membru al parlamentului Kârgâzstanului a cerut restricții privind intrarea rușilor în țară ca răspuns la un număr mare de migranți ruși.

Probabil că cetățenii ruși continuă să reziste mobilizării prin atacuri incendiare asupra comisariatelor militare. O persoană neidentificată a aruncat un cocktail Molotov într-o fereastră a biroului militar de înregistrare și înrolare din Votkinsk, Republica Udmurtia, pe 14 octombrie.

UPDATE 01.55 Oficialii ruși au continuat să marcheze evacuările lor din regiunea Herson drept „călătorii umanitare” recreative, mai degrabă decât evacuări. Şeful adjunct al Administraţiei de Ocupaţie a Regiunii Herson, Kirill Stremousov, a încurajat pe 14 octombrie civilii din Regiunea Herson să facă „o călătorie umanitară pentru recreere şi recuperare în Federaţia Rusă” pentru a evita victimele civile în timpul „curăţirii teritoriului”. Stremousov a promis că oficialii ruși vor găsi locuri de cazare pentru rezidenții Kherson în Rusia și a oferit o linie telefonică pentru a apela rezidenții interesați. Stremousov a sugerat în mod neintenționat că Hersonul nu face încă parte din Federația Rusă, în ciuda anexării ilegale de către Kremlin a regiunii Herson la 30 septembrie.

UPDATE 01.23 Oficialii ruși de ocupație și-au continuat măsurile de filtrare și represiunile pe teritoriul ucrainean ocupat. Direcția Principală de Informații Militare (GUR) a Ucrainei a raportat pe 14 octombrie că autoritățile ruse din zonele ocupate continuă să organizeze raiduri pentru a vâna partizani care raportează mișcările și locațiile rusești autorităților ucrainene, verificând subsolurile, garajele și telefoanele civililor pentru dovezi de partizani. Simpatii. Punctele de desfacere ucrainene locale din zonele ocupate au împărtășit sfaturi pentru cetățenii din zonele ocupate pentru a rămâne în siguranță la punctele de control rusești. Forțele ruse întreprind, de asemenea, măsuri de contrainformații în afara teritoriului ucrainean. Viceministrul de interne al Republicii Populare Lugansk (LNR) numit de Rusia, Vitali Kiselyov.

ȘTIRE INIȚIALĂ Putin ar putea intenționa ca personalul mobilizat să astupe golurile din primele linii ale Rusiei suficient de mult pentru ca recruții de toamnă să primească un anumit antrenament și să formeze unități suplimentare pentru a îmbunătăți puterea de luptă a Rusiei în 2023. Putin a confirmat pe 14 octombrie că personalul mobilizat primește puțină pregătire înainte de a fi trimis în prima linie. Putin a anunțat că din cei 220.000 de oameni care au fost mobilizați de la ordinul său din 21 septembrie, 35.000 sunt deja în unități militare ruse și 16.000 sunt deja în unități „implicate în misiuni de luptă.” Putin a subliniat, de asemenea, pregătirea pe care se presupune că o primesc aceste forțe mobilizate. : 5-10 zile de „antrenament inițial”, 5-15 zile de antrenament cu unități de luptă, „apoi etapa următoare este deja direct în trupele care iau parte la ostilități”. Această declarație coroborează zeci de rapoarte anecdotice din mass-media rusă, bloggerii și personalul mobilizat de oameni neantrenați, neechipați și complet nepregătiți, care au fost transportați în linia frontului, unde unii s-au predat deja forțelor ucrainene, iar alții au fost uciși. Chiar și cele 10 zile de pregătire pe care personalul mobilizat le poate primi probabil nu constau în pregătirea efectivă de luptă pentru majoritatea unităților; Rapoartele anecdotice sugerează că bărbații din unele unități au rătăcit în jurul terenurilor de antrenament fără ofițeri de comandă, mâncare sau adăpost timp de câteva zile înainte de a fi transportați în Ucraina. Mulți potențiali antrenori și ofițeri au fost probabil răniți sau uciși în Ucraina înainte de începerea mobilizării. Locurile de antrenament din Rusia sunt, de asemenea, probabil cu personal insuficient, o problemă care va persista probabil în ciclul de recrutare de toamnă. Statul Major ucrainean a raportat la 14 octombrie că oficialii militari ruși din Krasnodar Krai au suspendat trimiterea persoanelor mobilizate la poligonul de antrenament din Primorsko-Akhtarsk până la 1 noiembrie, deoarece terenurile de antrenament rusești nu sunt pregătite pentru a găzdui.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 O știre pozitivă despre România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...